بسمه تعالی
چهلامین فجر انقلاب اسلامی مبارک باد.
سلسله مقالاتی که تحت عنوان «چهلچراغ» تقدیم شما میشود، بازارسال بخشهایی از درسها و نوشتههای جناب آقای سید محمد روحانی (معلّم ارجمند و نویسنده کتاب «ایستاده در باد») در نیمه دوم دهه 1370 هجری شمسی است. آن درسها و نوشتارها اینک به قلم خود ایشان بازنویسی و تدوین و منتشر شده و بنیاد توسعه فردا به مناسبت چهل سالگی انقلاب اسلامی و بهعنوان هدیه این عید بزرگ خدمتتان بازارسال مینماید.
- چراغ اول، با اشاره به بنیانهای نظری انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی تلاش دارد به این سوال بپردازد که با بروز خطاهای بزرگ و کوچک و مشکلات فراوان در حکومت اسلامی، چه باید کرد؟ آیا باید حکومت بر پایه اسلام را کنار گذاشت؟
چراغ اول:
.... هرروز صبح كه به روزنامهها نگاهي مياندازي (در زمان نگارش اين مقاله، رسانه اصلي روزنامهها بودند. اينك فضاي بيكران و بيدروپيكر مجازي نيز بهآن اضافه شده) ميبيني حجمي باور نكردني از مطالب مغالطهآميز، به اذهان كساني كه اهل مطالعه هستند، حملهور شده است. يكي از اصليترين اهداف اين تهاجمات نيز مباني نظري (Theoretical) اين حكومت، است. از كساني كه بهشكلي موذيانه ميكوشند تا انديشههاي سكولاريستي و ليبراليستي را ترويج كنند، اينكار چندان غيرمنتظره نيست. عجب از كسانيست كه خود را پايبند اين نظام دانسته، اما بهصورت بلندگويي براي دشمنان فكري آن درآمدهاند.
ادامه مطلب را در فایل مربوطه از لینک زیر دریافت فرمایید:
دانلود:
1- مقاله اول با عنوان «چراغ اول»
چراغ دوم: جدال با مدعی
ایمیلی که یکی از جوانان دغدغهمند به آقای سید محمد روحانی فرستاده بود شعله چراغ دوم را روشن کرد.
در ایمیل مذکور اشاره شده:
"واقعیت مهم در مورد لیبرال دموکراسی این است که بر پایه امکان نقد و اصلاح درونی شکل گرفته است. همان چیزی که حکومتهای دیکتاتوری، ایدئولوژیک و توتالیتر از آن گریزانند. در نظام ما اما متاسفانه تلاش زیادی برای حل موضوع و تغییر در رویه ها داده نمیشود. کارگزاران نظام هم به همین شرایط عادت کردهاند.
مهمترین معضل نظام ج.ا فساد است، همه سیستمهای حکومتی دنیا از جمله ایران، آگاهند که تنها از طریق شفافیت رسانهها و پاداش برای کسی که یک فساد را کشف کند، میتوان تا حد امکان با این مسئله مقابله کرد.
اما در ایران بخش انتصابی و رؤسای آن به شدت با شفافسازی و آزادی گردش اطلاعات برخورد میکنند.
برای کسانیکه نگاه نقادانه به وضعیت نابسمان حکومت دارند مثالهای مستند بیشمار است و برای توجیهکنندگان حکومت نیز مغلطه فراوان...."
و اما چراغ دوم که با گفتگو در اطراف دغدغههای فوق روشن شد، در ادامه تقدیم میشود:
دانلود:
2- مقاله دوم با عنوان «چراغ دوم»
چراغ سوم: بکشم جیغ و زنم داد که آزادی نیست؟
در این مقاله مساله مشروعیت جمهوری اسلامی ایران به میان آورده میشود. اینبار هم به سیاق معمول معلم بزرگوار سید محمد روحانی ابتدا مفهوم مشروعیت مورد مداقه و بررسی قرار میگیرد:
"...مشروعيت بهطور كلي يعني توجيهي كه يك حكومت يا يك نظام سياسي يا يك دستگاه حاكمه دارد، در پاسخ به اين سؤال كه چرا من حكومت ميكنم؟ ...."
در ادامه ملاک منطقی برای سنجش مشروعیت مورد سوال قرار میگیرد:
"...اگر قرار است از نظام سياسي خاصي ـ چه ديكتاتوري، چه دموكراسي و چه هرنظام سياسي ديگري ـ دفاع كنيد، لاجرم بايد بگوييد: از نظر شما، ملاك مشروعيت چيست؟ و درستي اين ملاك را بهاستناد كدام دلايل منطقي، ثابت ميكنيد؟..."
چراغ سوم در ادامه تقدیم میشود:
دانلود:
3- مقاله سوم با عنوان «چراغ سوم»
چراغ چهارم: الاغی که از شیر فرار میکند؟
در این مقاله به تبیین این ادعا پرداخته میشود که ملاک مشروعیت را نمیتوان فارغ از ایدئولوژی و جهانبینی به دست آورد. در بخشی از آن میخوانیم:
"... بی خیال این پرسشهای دشوار و حل ناشدنی،بیایید یک جور با هم کنار بیاییم و زندگی مان را بکنیم. بگذار هرکس هر تعریفی که دلش میخواهد از انسان و سعادت بشر داشته باشد و به دنبالش برود؛ به دیگری چه مربوط است؟ اصلاً کاری به کار هم نداشته باشیم و همه را آزاد بگذاریم تا هرکس به هر راهی که میخواهد برود فقط یادتان باشد که ...."
ادامه را در چراغ چهارم ملاحظه بفرمایید:
دانلود:
4- مقاله چهارم با عنوان «چراغ چهارم»