گزارش نشست کافه آینده هفدهم با موضوع «خیزش آرام اژدهای شرق؛ نگاهی به آینده‌ی چین در بستر تفکر کهن» - 00/10/04

 

 

 

هفدهمین نشست از سلسله نشست‌های کافه آینده با موضوعاتی از قبیل: «واکاوی تعامل سیاسی و اقتصادی ایران و چین با توجه به ریشه‌های تمدنی » و «الزامات فرهنگی، اجتماعی در توسعه روابط ایران و چین» عصر روز دوشنبه 29ام آذر ماه برگزار شد. در این برنامه که به همت «بنیاد توسعه فردا»، «پژوهشکده چشم‌انداز و آینده‌پژوهی» ، «انجمن خیرین توسعه علم و فناوری ایرانیان» ، «خانه اندیشه‌ورزان ایران» و با همراهی «اندیشگاه راه ابریشم» انجام شد ، نکات و الزامات متعددی برای برقراری یک رابطه سازنده با کشور چین توسط مهمانان و مدعوین مطرح شد.

 

شناخت ایدئولوژی ، فرهنگ و نوع تعاملات اجتماعی کشور چین برای رسیدن به برنامه جامع مابین دو کشور از جمله مهمترین نکات مطرح شده در این نشست مابین مهمانان و مدعوین کافه بود. در ابتدای این برنامه جواد مهرائی دبیر کافه آینده با طرح سوالاتی دربارۀ آیندۀ روابط ایران و چین، آغاز کننده بحث بود.

 

در ادامه سید نعیم اورازانی (رییس هیات مدیره اندیشگاه مهاد) با اشاره به کلان مسألۀ توسعۀ کشور و لزوم نگاه به رابطۀ با چین از این منظر گفت: ما در قبال چین خیلی بیش از اینکه کنش‌گرا باشیم واکنش‌گرا هستیم. یک خوانش درباره تفاهم و برنامه جامع با چین واکنشی به مذاکرات با غرب بود. ما باید یک تصویر بزرگ از آینده ایران و مدل مشخصی از اینکه چه می‌خواهیم بکنیم و چگونه می‌خواهیم به آن هدف برسیم طراحی کنیم. تا زمانی که این فرایند طی نشود نمی‌توانیم با یک قدرت بزرگ بیرونی تعامل کنیم. وی افزود، موقعیت ژئواستراتژیک ایران یک موقعیت ویژه است اما این‌طور نیست که بگوییم ظرفیت و اندازه ایران و چین یکی است، به‌عنوان مثال اندازه حرکت چین با طرح کمربند ـ جاده غیر قابل اغماض است، از سوی دیگر چاره‌ای جز پیدا کردن مناسبات مشترک فرهنگی با کشور چین نداریم. این متخصص برنامه‌ریزی و توسعه گفت: ربع قرن قبل اساتید چینی جهت شناسایی ظرفیت‌های ما، وارد دانشگاههای ما شدند، اما در سیستم دانشگاهی ایران تنها یک مرکز مطالعات شرق آسیا وجود دارد، بر این اساس ما ناگزیر از چین‌دانی و چین‌خوانی هستیم. چینی‌ها برنامه بلندمدت و پیوسته دارند ولی ما برنامه مشخصی در این حوزه نداریم.

 

 

فائزه روشنا مدیر اندیشکده جاده ابریشم؛ در ادامه موضوع توجه چینی‌ها به مسیرهای ارتباطی و راه را مطرح کرد و گفت: چین برای جامعه ما جامعه‌ای کافر تعریف شده‌ است اما می‌توان گفت که چین کشوری است که صنعتش و تمدنش را براساس جهان‌بینی خودش پیش می‌برد. شاید چین خدایی نداشته باشد که آدم‌ها بتوانند با آن حرف بزنند؛ در جهانبینی آنها دو ارزش سازگاری با قانون هستی و تبعیت از مقام برتر کاملا حاکم است و درست کار کردن و تلاش هر فرد در هر جایگاهی تضمین کننده سعادت اوست.با فهم این نگرش در تعامل با آنها میتوانیم مواضع دقیقتر و بهتری انتخاب کنیم و و تعاملات دو کشور را به سوی تعامل برد برد هدایت کنیم

 

محسن ابراهیمی کارشناس حوزه مسائل اقتصادی چین و از دیگر مدعوین این برنامه ، گفت: اخیراً نگرانی‌هایی در خصوص قرارداد 25ساله ایران و چین مطرح شد و باید این نگرانی‌ها را جدی گرفت اما در قدم اول باید یک ایده همه‌جانبه برای توسعه روابط با چین طراحی کرد اما این اتفاق نیفتاده است، هنوز در بحث تفاهم 25ساله هیچ عدد و رقمی لحاظ نشده است وی افزود: به‌عنوان یک مثال چینی‌ها «نه مستقیم» به کسی نمی‌گویند و باید مسایلی از این دست یعنی نقاط مشترک فرهنگی را نیز روشن شود. ابراهیمی با اشاره به اینکه کل تعامل تجارت ایران با چین کمتر از دو درصد تعاملات چین با جهان است، گفت: برنامه سال 2050 چین دسترسی به منابع پایدار انرژی است، در این فضا نوع تفکر ایران نسبت به چین نیز باید تغییر کند و به‌سمت استفاده از این فضا برای توسعه کشور باید حرکت کرد. لازمه تعامل جدی با چین، بررسی برنامه‌های بلندمدت اقتصادی این کشور است، در ادامه اقتصاد ایران نیز باید سوار قطار توسعه چین شود. اقتصاد چین لایه لایه است و چین کشور واسطه هاست.   

وی با یادآوری اینکه چین خود را رهبر تکنولوژی جهان در 2035 معرفی کرده است، گفت: امنیت عمومی و ملی، رشد کشاورزی، گسترش بیمه سلامت در کنار توسعه با نگاه به محیط زیست از جمله اولویت‌های میان‌مدت چینی‌ها می‌باشد که فعال اقتصادی ایرانی باید با این سیاست‌ها هماهنگ شود.

 

 

  در انتها فائزه روشنا در جمع بندی صحبت های مطرح شده گفت: امریکا و تمدن غربی ، چین با تمدن کهن خودش و سبک مدرنیسم و تمدن اسلامی که مدعی امت واحده اسلامی است به طور مشخص وجود دارند. هریک از این موارد نوع برتری خود و به عبارت دیگر شیوه ادارۀ خود را انتخاب کرده است. یکی با استثمار، صنعت فیلم سازی و... دیگری با شکوفایی اقتصادی با اعتقاد به این که ما برتریم و جهان این را خواهد فهمید. تمدن اسلامی که ایران سردمدار آن است لازم است تا برای رسیدن به برنامه و هدف خود هرچه سریعتر راه و شیوه رسیدن به آن را ترسیم کند و ابزار انرا فراهم نماید لازم به ذکر است این سلسله نشست‌ها به پیشنهاد اندیشگاه‌های کشور در رابطه با کلان مسائل و موضوعات دارای الویت در بستر کافه آینده برگزار می‌شود و تلاش می‌گردد باب گفت و گویی از جانب اندیشمندان و متفکران در بارۀ مسائل روز جامعه با مردم باز شود.