برگزاری نشست کافه آینده با موضوع «پرورش آینده‌نگری در کودکان و نوجوانان» - 98/10/11

                                

 

نهمین نشست کافه آینده به همت اندیشگاه تدبیر فردا و با همکاری پژوهشکده چشم‌انداز و آینده‌پژوهی و خانه اندیشمندان علوم انسانی با موضوع «پرورش آینده‌نگری در کودکان و نوجوانان؛ چیستی، چرایی، بایدها و نبایدها» عصر روز چهارشنبه یازدهم دی ماه با حضور متخصصان و فعالان حوزه آینده‌پژوهی و کودک و نوجوان برگزار شد.

 

در ابتدای این نشست، جناب آقای دکتر محسن بهرامی، عضو محترم هیئت علمی و بنیانگذار پژوهشکده مطالعات آینده دانشگاه صنعتی امیرکبیر با خواندن یکی از نوشته‌های خود از زبان یک کودک درباره آینده، به اهمیت «قصه» و «ادبیات قصه‌گویی» پرداخت و با تاکید بر گرایش امروز علم آینده‌پژوهی به سمت روش‌های داستان‌گونه، تشویق کودکان و نوجوانان به «خواندن» را در پرورش آینده‌نگری این قشر آینده‌ساز ضروری دانست.

 

  

سپس سرکار خانم دکتر میترا حکیم شوشتری، فوق‌تخصص روانپزشکی کودکان و نوجوانان و عضو محترم عیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بر مبنای تجارب حرفه‌ای خود، از وجود آسیب‌های شدید اجتماعی و خانوادگی که کودکان و نوجوانان در معرض آنها هستند، ابراز نگرانی نمود. وی توجه به حال و مهارت لذت بردن از لحظه حال را مقدم بر پرورش آِینده‌نگری در کودکان و نوجوانان تلقی کرد و فقدان آن را در جامعه امروز، دلیل ناکامی احتمالی تلاش‌ها در جهت تقویت مهارت آینده‌پژوهی در میان کودکان و نوجوان و بعضا دامن زدن به شکاف موجود در اجتماع دانست.

 

 

در پرسش و پاسخ مرحله اول، شرکت‌کنندگان که اغلب از متخصصان آینده‌پژوهی و فعالان حوزه ی کودک و نوجوان در زمینه‌های گوناگون بودند پرسش ها و نظرات خود را مطرح کردند.

 

 

 بخش دوم برنامه با سخنرانی سرکار خانم نوش‌آفرین انصاری، عضو محترم هیئت علمی سابق دانشگاه تهران و دبیر شورای کتاب کودک ایران آغاز شد. ایشان ضمن معرفی شورای کتاب کودک، به عنوان یک نهاد مدنی و سازمان مردم‌نهاد باسابقه و فعال در حوزه کودک و نوجوان، برخی از اقدامات این سمن را در حوزه آینده‌نگری و کتاب از جمله گروه ترویج خواندن،خانه کتابدار، فرهنگنامه کودکان و نوجوانان توضیح داد.

 

 

به عنوان آخرین سخنران، جناب آقای علی‌اصغر سیدآبادی، نویسنده و فعال اجتماعی حوزه کودک و نوجوان با تاکید بر سیاست کنترل‌گری در آموزش و پرورش، به خاموش شدن شعله خلاقیت که ارتباط تنگاتنگی با مهارت آینده‌نگری دارد، اشاره داشت. وی راه حل این مسئله سیستماتیک را، فراهم نمودن زمینه آزادی مسئولانه برای این قشر آینده‌ساز در جهت ساختن و دنبال کردن ارزش‌های خودشان دانست. در مرحله دوم پرسش و پاسخ، مشارکت فعالانه ی شرکت‌کنندگان ، سبب طرح مباحث و مسائل مهم و عمیقی شد که پیش بینی و برنامه ریزی نشست دو ساعتی را، در عمل به نشستی سه ساعتی تبدیل کرد.

 خبرهای بعدی از جزئیات محتوای این نشست در روزهای آتی منتشر خواهد شد.