به توفیق الهی با تلاش پژوهشگران و محققین بنیاد توسعه فردا اولین مجموعه از سلسله کتابهای گفتارنوشتهای بنیادی با نام « تمدن و تحلیل تمدنی » به زیور طبع آراسته شد.
این کتاب حاصل ساعتها مصاحبه با جناب آقای صابر میرزایی است که از مدیران برجستهی کشور در زمینه سیاستگذاری و تصمیمسازی و مخصوصا در حوزهی فناوریهای پیشرفتهای همچون فناوری نانو می باشند.
فهرست کتاب به شرح ذیل می باشد:
فصل اول - الگوی تحلیل تمدنی
فصل دوم - سیاستگذاری در بستر جهانبینی و فرهنگ
فصل سوم - ابزارهای نرم و سخت در سیاستگذاری
فصل چهارم- سیاستگذاری اقتصادی مسئلهای پیش روی تمدنها
ضمیمه 1 - مروری بر الگوهای موجود در تحلیل تمدنی
ضمیمه 2 - درباره صابر میرزایی
جهت آشنایی علاقمندان با مطالب این کتاب، برگزیدهای از فصل اول آن به شرح ذیل می باشد:
این کتاب در مورد علم سیاستگذاری است، بنابراین بیراه نیست که در همین ابتدا، این پرسش را مطرح کنیم که سیاستگذاری با مطالعه و تحلیل تمدن چه ارتباطی دارد؟ پاسخ به این پرسش، به مقدمهای کوتاه نیاز دارد.
در نگاه نخست، به نظر نمیرسد که جستوجوی روشی برای مطالعه و تحلیل در این زمینه، برای کسانی غیر از پژوهشگران تاریخ، جامعهشناسی و باستانشناسی اهمیت داشته باشد. آنچه توجه سیاستگذاران و علاقهمندان این رشته را به خود مشغول میکند، عبارتند از: اقتصاد، مناسبات بینالملل، امنیت و دفاع، سلامت، منابع طبیعی و محیط زیست، اشتغال، آموزش، صنعت، علم و فناوری، رسانه و تبلیغات، هنر، ادب و فرهنگ و... حال آنکه مطالعه دربارهی تمدن، موضوع مورد علاقهی مورخان و جامعهشناسان است. نگاهی به تعریف مفهوم تمدن، راه را برای پاسخ به این پرسش میگشاید. صاحبنظرها تعاریف گوناگونی از مفهوم تمدن ارائه کردهاند که به بعضی از آنها اشارهی کوتاهی خواهیم کرد. با اینکه تعاریف آنها یکسان نیست، اما میتوان از مجموعه تعاریف موجود چنین برداشت کرد که همهی مباحث مورد توجه سیاستگذاران و برنامهریزان عمومی جامعه، ذیل یک کلیت واحد به نام «تمدن» جای میگیرند. تصمیمها و برنامهریزیهای سیاستگذارانه، خواهناخواه در شکلگیری و روند تحولات موجودیتی به نام «تمدن» تأثیر میگذارند، در مقابل نیز پشتوانهی تمدنی سیاستگذاران است که به نحو تعیینکنندهای کیفیت و موفقیت فعالیتهای آنها را رقم میزند. تدوین برنامههای بلندمدت، ترسیم چشماندازها، تبیین آرمانها و تصویب اسناد فرادستی، همه و همه، تلاشهایی هستند برای مشخص کردن مسیر و روند تحولات به سوی آیندهی مطلوب یک تمدن، به عبارت دقیقتر، کوششهایی برای محقق ساختن «تمدن مطلوب و آرمانی» هستند. بنابراین بهجا است اگر سیاستگذاری و تمدنسازی را در پیوندی ذاتی با یکدیگر ببینیم و ژرفاندیشی دربارهی تمدن را، نهتنها مفید، بلکه برای تعمیق دانش سیاستگذاری ضروری بدانیم.
درک و شناخت درست از تمدن، مستلزم الگوی تحلیلی است که میان پدیدههای گوناگون تمدنی، رشتهای وحدتبخش برقرار کند، روابط بین آنها را شناسایی و تفسیر کند، تا بتوان با درک هر چه درستتر از واقعیات بستر اجتماع، آن را مبنای تدوین برنامهها و سیاستها قرار داد. بهرهگیری از یک چهارچوب تحلیلی مناسب، میتواند پیشبینی آینده را نیز ممکن سازد تا بتوان تدابیر لازم را برای دوری از آیندههای نامطلوب اتخاذ کرد و اقدامات و برنامهریزیهای لازم را برای نیل به آیندهی مطلوب پایهریزی نمود. در این کتاب، ضمن ارائهی توصیفی از سطوح و لایههای تمدن، تلاش میشود تا روابط پویای آنها با یکدیگر نشان داده شود. به این ترتیب، امکان پیشبینی تأثیر اقدامات سیاستگذارانه بر هر لایه فراهم خواهد شد و میتوان سیاستگذاری جامعنگرانهتر و موفقتری داشت.
این کتاب در قطع پالتویی و 179 صفحه چاپ شده و به قیمت 10 هزار تومان از بنیاد توسعه فردا قابل تهیه است.